burgery domowe

Burgery domowe, z czego je najlepiej zrobić

Burgery stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Coraz częściej otwierane są burgerownie serwującą te specjały z mięsem wołowym, wieprzowym lub drobiowym oraz różnymi dodatkami. Czy jesteśmy w stanie sami przygotować pyszne burgery? Jak zrobić burgery w domu, aby były soczyste i dobrze doprawione? Jakie mięso mielone jest najlepsze i jak dobrać odpowiednie dodatki do burgerów?

Mięso mielone z wołowiny – najlepsze na burgery

Najczęściej wybierane i przyrządzane burgery zrobione są z wołowego mięsa mielonego. Pamiętajmy, że mięso na burgery powinny być przede wszystkim bardzo świeże. Powinno zawierać około 25% tłuszczu, dzięki któremu burgery są odpowiednio sklejone i soczyste. W przypadku burgerów najlepiej sprawdza się antrykot, rostbef i łopatka lub mix. Mięso trzeba zmielić na średnich oczkach, gdyż zbyt drobno zmielone szybko wyschnie i będzie niesmaczne. Jeśli zaś zmielimy je zbyt grubo, trudno będzie uformować kotlety. Idealne mięso mielone uzyskamy, mieląc je dwa razy w maszynce do mięsa, za pierwszym razem wybierając oczka o średnicy ok. 4,5 mm, a za drugim mniejsze. Pamiętajmy, że mięsa nie należy zbyt długo wyrabiać, gdyż stanie się twarde i suche. Do odpowiedniego przygotowania burgerów przydadzą się specjalne foremki, dzięki którym uzyskamy idealnie okrągły kształt. Mięso trzeba przyprawić, a najlepiej zrobić to tylko świeżo zmielonymi solą i pieprzem. Przed pieczeniem w kotletach zróbmy wgłębienie, dzięki czemu burgery nie wybrzuszą się podczas pieczenia.

Jak zrobić domowe hamburgery z drobiowego mięsa mielonego?

Jeśli chcemy zrobić burgery z drobiowego mięsa mielonego, kupmy świeżą pierś z kurczaka i nożem do filetowania pozbądźmy się żyłek oraz chrząstek. Okrojone mięso dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa, doprawiamy solą oraz pieprzem i formujemy w kształtne kotlety. Przygotowane kotlety obtaczamy w mące, bułce tartej, jajku i mleku – namaczamy najpierw w mleku, następnie w mące, jajku i bułce tartej. Po przygotowaniu panierki kotlety smażymy lub pieczemy w piekarniku.

Domowe burgery z wieprzowego mięsa mielonego

Chcąc przygotować burgery wieprzowe musimy zrobić mięso mielone z łopatki. Mięso musi być świeże i dokładnie umyte. Dzielimy je na mniejsze kawałki, a następnie dwukrotnie mielimy w maszynce. Do mięsa wieprzowego możemy dodać musztardę, posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz ulubione zioła. Mięso wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie formujemy w kształtne kotlety i smażymy lub pieczemy.

Domowe buregy przygotowane ze świeżo przygotowanego mięsa mielonego z pewnością będą pyszne jeśli dobrze je przygotujemy i odpowiednio przyprawimy. Zjedzmy je ze świeżą, pyszną bułką oraz z dodatkami, np. sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym i cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *