tran tabletki

Dlaczego tran i oleje roślinne są zdrowsze od tłuszczów zwierzęcych

Tłuszcze są niezbędne do tego, aby nasz organizm był zdrowy i poprawnie funkcjonował. Pod żadnym względem nie wolno całkowicie wykluczać ich z diety. Szkodzą zdrowiu tylko wtedy, jeśli są spożywane w nadmiarze albo przygotowywane niewłaściwie. Tran natomiast jest jednym z najzdrowszych składników uzyskiwanym z ryb, który warto dodatkowo suplementować w tabletkach.

Tłuszcze roślinne a tłuszcze zwierzęce

Tłuszcze pochodzenia roślinnego takie jak oleje lub oliwa z oliwek są uważane za zdrowsze od tych pochodzenia zwierzęcego jak np. masło i smalec. Posiadają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Aby oleje roślinne służyły naszemu zdrowiu, a nie szkodziły, należy pamiętać o kilku zasadach: oleje roślinne są najzdrowsze na zimno (np. jako dodatek do sałatek), do krótkiego smażenia najlepiej używać oliwy, olejów tłoczonych na zimno najlepiej w ogóle nie podgrzewać, gdyż zdrowe kwasy nienasycone przeobrażają się w tłuszcze trans i niedopuszczalnym jest kilkukrotne smażenie w tym samym oleju. Tłuszcze zwierzęce natomiast posiadają głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które w nadmiarze podnoszą stężenie cholesterolu we krwi. Cholesterol jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale jego nadmiar powoduje choroby układu krążenia na czele z miażdżycą. W wysokiej temperaturze można smażyć potrawy na tłuszczu zwierzęcym, jednak należy pamiętać, że najzdrowsze jest gotowanie na parze bądź pieczenie w piekarniku, bez konieczności smażenia na tłuszczu zwierzęcym.

W tym dziale  Gdzie kupić najlepszy rower na zimę?

Tran – zdrowie z ryb

Tran jest produktem, który powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka, szczególnie jeśli rzadko spożywa ryby. Tran wspiera odporność oraz układ krążenia. Jest to tłuszcz uzyskiwany w wątroby dorsza (lub innych ryb z rodziny dorszowatych). Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-3 i omega-6. To za ich sprawą tran  obniża ciśnienie krwi oraz pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Jest również źródłem witamin A i D, wzmacnia system nerwowy, pozytywnie wpływa na wzrok i układ kostny. Suplementacja tranu często zalecana jest dzieciom, młodzieży w trakcie dojrzewania, osobom starszym, kobietom po menopauzie, osobom nadużywającym alkoholu i palącym papierosy. Do zażywania tranu często zniechęca smak, dlatego odchodzi się od produkowania go w płynnej postaci i dostępny jest w kapsułkach, które są łatwe do połknięcia i nie czuć ich smaku.

Zbilansowana dieta kluczem do zdrowia

Aby być zdrowym należy dbać o poprawnie zbilansowaną dietę. Tłuszcze roślinne i zwierzęce należy zażywać, ale w niewielkich ilościach i przyrządzone w odpowiednich temperaturach. Tran jest wartościowym składnikiem, który powinniśmy przyjmować dodatkowo w tabletkach, ponieważ w naszej kulturze spożywanie ryb jest niewystarczające do zapewnienia organizmowi odpowiednich ilości tłuszczów omega-3 i 6. Dlatego nie popadajmy w skrajności i nie rezygnujmy z tłuszczów pod pretekstem diety odchudzającej, ponieważ zdrowie jest najważniejsze.