Dlaczego warto pić i jeść naturalne produkty

 

Na polskie stoły wkracza właśnie „nowa moda” żywieniowa – niskokaloryczne i jak najmniej przetworzone jedzenie. Niezdrowe nawyki odchodzą do lamusa i zastępowane są darami natury. Z poniższego wpisu dowiesz się dlaczego warto jest wymienić zawartość swojej lodówki na warzywa i owoce.

Jaki wpływ na ludzki organizm mają wysoko przetworzone produkty?

Ogólnodostępne produkty w większości przypadków są niezwykle wygodne do przygotowania w naszym codziennym trybie dnia. Nie każdy ma czas na gotowanie skomplikowanych potraw, a przecież dobrze zjeść, nie jest niczym złym. No właśnie – okazuje się, że bardzo duży procent żywności jaką kupujemy, zwłaszcza dużych hipermarketach, naszpikowane jest chemią pod postacią słodzików, takich jak cukier biały, aspartam, syrop glukozowo-fruktozowy, czy wzmacniacz smaku: glutaminian sodu. Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości tłuszczy, które jak można się domyślić, nie wpływają korzystanie na pracę np. układu sercowego czy ogólną prezencję sylwetki.

Wysoko przetworzone jedzenie cieszy się nadal bardzo dużym zainteresowaniem ze strony konsumentów, którzy cenią sobie nader wszystko szybkość przygotowywania posiłków, które cechują się wyrazistym i bogatym smakiem. Nie bacząc na konsekwencje takich wyborów żywieniowych, osoby te z każdym daniem tego typu są bliżej do szeregu chorób i schorzeń.

Oczywiście najbardziej zauważalna jest otyłość, która uznawana jest za chorobę cywilizacyjną. Wynika ona nie tylko ze składu samych produktów, ale również z faktu, iż wysoko przetworzone produkty o wiele wolniej się trawią. Organizm nie dając rady z takiej jakości żywieniem zaczyna ją gromadzić w postaci tłuszczu. Nadmierna jego ilość może z kolei prowadzić do kolejnych problemów, np. związanych z prawidłowym działaniem układu krążeniowego, sercowego. W znacznym stopniu wzrasta ryzyko zawału, miażdżycy czy udaru.

Pogorszeniu ulega również ogólne samopoczucie. Psychicznym dołom towarzyszy pogorszenie się koncentracji, pamięci, mogą pojawić się częste bóle głowy czy nudności. Skóra zaczyna szarzeć, jest pozbawiona naturalnego blasku i sprężystości.

Po jakie naturalne produkty warto jest sięgać?

Bio basilico

Oczywiście warto jest zrezygnować ze sklepowych klasyków, które naszpikowane są wcześniej wspomnianymi składnikami. Z tego względu zawsze sięgając po produkty należy czytać etykiety. Nawet nie znając się dobrze na składach – im bardziej coś brzmi skomplikowanie i obco, tym większe prawdopodobieństwo, że znajdują się w nim produkty niepożądane.

By mieć jak największą pewność, że to co jesz jest zdrowe, sięgaj po dary natury w postaci warzyw i owoców. Warzywa dobrze jest piec, jak również gotować na parze czy grillować z jak najmniejszym dodatkiem tłuszczu. Owoce można śmiało spożywać na surowo, jak również wytwarzać z nich pyszne soki i koktajle. Będą one świetnym uzupełnieniem między posiłkami czy np. lekkim śniadaniem na mniejszy głód.

Ważny jest również rodzaj mięsa – oczywiście im chudsze, tym lepiej. Najlepsze w utrzymaniu zdrowej diety będą kurczaki, indyki lub wysokiej jakości wołowina. Mięso można zastąpić również rybami, które świetnie smakują pieczone lub grillowane, z odrobiną cytryny i przypraw.

Dobrze jest wybierając pieczywo zwracać uwagę na to gdzie i z czego zostało wykonane. Najlepiej jest kupować w lokalnych piekarniach – im ciemniejsze, tym lepiej. Porzuć natomiast słodycze, napoje gazowane, a nawet sklepowe soki z kartonu. Unikaj makaronów, zastępując je kaszami i ryżem.

Warto jest zrobić niewielki remanent w lodówce i kuchennych szafkach, na rzecz produktów, które nie tylko będą najlepszym wyborem dla Twojego organizmu, ale przede wszystkim będą bogactwem różnorodnego smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *