kawa e-piotripawel

Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Kawa kawie nierówna. Jakość i pochodzenie ziaren, temperatura spalania, sposób przyrządzania i dodatki – to czynniki, decydujące o oryginalnym smaku. Każdy miłośnik „małej czarnej” ma swój ulubiony gatunek i preferowany sposób przyrządzania. Jakie gatunki kaw nadają się najlepiej do ekspresu? O czym pamiętać w trakcie parzenia?

Kawa – królowa używek?

Kawa to niekwestionowana „królowa używek”. Czarny, aromatyczny napój podbił nasze serca nie tylko smakiem, ale i skutecznym pobudzaniem organizmu do działania. Większość dorosłych przyznaje, że trudno im rozpocząć pracę bez kilku łyków ulubionego napoju. Pobudzenie organizmu to nie wszystko. Liczne badania naukowe potwierdzają dobroczynny wpływ kawy na układ krążenia (regulacja ciśnienia) i układ nerwowy (poprawa pamięci krótkotrwałej). Jak pić kawę? Styl i częstotliwość picia to zawsze kwestia indywidualna. Istnieje jednak kilka zasad, dzięki którym sprawimy, że nasz ulubiony napój będzie jeszcze lepszy.

Jak pić kawę?

Kawę możemy pić regularnie, ale raczej w niewielkich ilościach. Jeśli chcemy uniknąć uzależnienia od kofeiny, zdecydujmy się raczej na małą filiżankę kawy z ekspresu niż kubek kawy z cukrem i mlekiem. Niezwykle istotna jest jakość produktu. Na ziarnach kawowych nie warto oszczędzać. Jeśli chcemy w pełni korzystać z dobroczynnych właściwości kofeiny, wybierzmy ziarna wartościowej arabiki lub wysokiej klasy robustę. Zalecany jest zakup kaw świeżo zmielonych a jeśli tylko mamy możliwość, powinniśmy zdecydować się na samodzielne mielenie ziaren. Jakością ziaren (lub zmielonych, gotowych mieszanek) warto też kierować się w przypadku kaw do ekspresu.

Kawa do ekspresu – co wybrać? jak parzyć?

Każdy rodzaj ekspresu (ciśnieniowy, automatyczny, przelewowy) będzie wymagać innego typu kawy. W przypadku kaw do ekspresu ciśnieniowego (kolbowego) będziemy wybrać pomiędzy ziarnami lub gotową mieszanką. Jeśli korzystamy z ekspresu z wbudowanym młynkiem, zainwestujmy w ziarna dobrej jakości. Ziarna arabiki warto polecić osobom, ceniącym sobie delikatny aromat i niski poziom goryczki. Robusta ma mocniejszy aromat i przypadnie do gustu kawoszom, potrzebującym napoju z wysoką zawartością kofeiny. Przy zakupie należy przede wszystkim zwrócić uwagę na datę spalania ziaren (nie każdy producent podaje taką informację). Im krótsza data spalania, tym lepiej. Zaawansowani znawcy kawy będą też zwracać uwagę na kraj pochodzenia produktu. Przyjmuje się, że najbardziej wartościowe ziarna pochodzą z Ameryki Południowej, ale ostateczny wybór to oczywiście kwestia indywidualna.

Od naszych preferencji i przyzwyczajeń zależy też sposób parzenia czy wybór ekspresu. Jedni nie wyobrażają sobie życia bez kawy z klasycznego ekspresu dzbankowego, dla innych liczy się ceremoniał mielenia i parzenia kawy w ekspresie kolbowym.

Dodawanie mleka, długość parzenia, wybór ziaren czystych lub mieszanek aromatyzowanych – ostateczna decyzja o wyborze kawy do ekspresu zależy tak naprawdę tylko od naszych preferencji. Warto jednak zawsze zadbać o to, by zakupione ziarna (lub mieszanka) cechowały się świeżością i wysoką jakością.