pączki

Alternatywy dla pączków w Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to dzień, który wypada zawsze przed wielkim postem przed Wielkanocą. Rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału i kojarzy się przede wszystkim z wielkim objadaniem się, głównie tradycyjnymi pączkami, z tradycyjnym nadzieniem z róży, smażonymi w głębokim tłuszczu. W ten dzień nawet najbardziej zaciekli zwolennicy zdrowego odżywiania i diet robią sobie dyspensę i jedzą chociaż jednego pączka. Jednak nie każdy może sobie pozwolić nawet na to. Zdarzają się także ludzie, chociaż jest ich niewielu, którzy po prostu nie lubią tych słodyczy.

Czym zastąpić tradycyjne pączki?

Wyroby cukiernicze, które mają zastąpić tradycyjne pączki, są również dobre i smaczne. Alternatywą będą tu pączki bez nadzienia i pieczone. Mają one o wiele mniej kalorii niż te tradycyjne. Można je piec w piekarniku i podawać z polewą z ksylitolu, skórki pomarańczowej i wody. Pączki mogą być również jaglane, z dodatkiem ziemniaków.
Innym, ciekawym pomysłem są pieczone owoce oprószone cynamonem, owocowe sałatki, a nawet domowe, wegańskie lody, które nie mają cukru.
Gotowe wyroby cukiernicze, którymi chcemy zastąpić tradycyjne pączki, mogą być różne, wszystko zależy od pomysłowości i od gustów kulinarnych.

Inne zamienniki tradycyjnych pączków

Tradycyjny pączek ma ponad 300 kalorii, a jak wiadomo, rzadko kiedy jest się w stanie poprzestać na jednym. Aby uniknąć nadmiernych kalorii, które ciężko potem spalić, można upiec samemu w domu lub kupić gotowe już muffinki z różnym nadzieniem. Podobnie rzecz ma się z goframi, które doskonale sprawdzą się jako zamienniki. Nie wymagają smażenia i już samo to sprawia, że są o wiele mniej kaloryczne. Jako dodatki do nich wybrać można świeże owoce, dżem o małej zawartości cukru i już można świętować Tłusty Czwartek.

W tym dziale  Jak zamówić wędliny i mięso przez internet?

Faworki – inna tradycyjna potrawa na Tłusty Czwartek

Faworki to wyroby cukiernicze, które znane są w Polsce od wielu lat. Podobnie jak i pączki tradycyjne faworki smaży się na głębokim tłuszczu. Jednak zwolennicy zdrowego odżywiania się stworzyli przepis na faworki pieczone, które wyglądają jak te tradycyjne, ale w smaku przypominają kruche ciasteczka i są o wiele lżejsze.

Skąd wzięły się pączki?

Pączki to ciastka, które znane są właściwie na całym świecie. Zajadano się już nimi w starożytnym Rzymie. Jednak nie wszędzie są takie same. W niektórych krajach podaje się je na słodko, a w innych na słono.
Wytwarza się je przeważnie z białej mąki, a smażone są w bardzo głębokim tłuszczu. Nadzienia i polewa pączków mogą być różne, podobnie jak ich kształt. Te tradycyjne mają kształt kuli, ale spotkać można ich odmianę, czyli donaty, tj, okrągłe pączki z dziurą w środku oraz podłużne, zdarzają się także kwadratowe. Ich wspólną cechą charakterystyczną jest to, że w wersji tradycyjnej są niezdrowe i obciążają żołądek. Jednak jeśli sięgnie się po pączka raz na jakiś czas i będzie to jeden, a nie kilka sztuk naraz, to nic złego się nie stanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *