Kiedy najlepiej jeść lody?

Co zaskakujące, lody najlepiej jeść zimą. Spożywanie o tej porze roku tego typu przekąsek jest dobre dla zdrowia. Lody niwelują bowiem ból gardła i zmniejszają obrzęk towarzyszący infekcji. Dostarczają do organizmu wiele witamin i składników mineralnych. Dlaczego lody powinno się jeść zimą?

Lody jemy zimą!

Spore znaczenie ma w tym przypadku temperatura otoczenia, która jest zbliżona do temperatury lodów. Gardło nie odczuwa wówczas tzw. szoku termicznego. W okresie letnim różnica temperatur jest oczywiście o wiele wyższa, co sprzyja infekcjom gardła czy zapaleniom śluzówki. Działa to podobnie jak wyjście na upał z klimatyzowanego pomieszczenia. Organizm w takiej sytuacji traci swoją odporność. Stąd w latem także zdarzają się przeziębienia i choroby różnego rodzaju. Wiedzą o tym doskonale mieszkańcy gorących krajów, którzy często nawet w upalne dni piją gorącą herbatę.

Co więcej, spożywanie zimnych przekąsek takich jak lody leczy infekcje gardła. Są lekarze, którzy zalecają ich jedzenie przy anginie. Do tego zalecenia warto jednak podchodzić z dużą miarą ostrożności. Zimno lodów łagodzi ból, ale wcale nie usuwa bakterii czy wirusów. Zmniejsza więc tylko obrzęk gardła. W przypadku ropnej anginy, może nawet zaszkodzić.

Lody są natomiast wskazane po wyrwaniu zęba czy usunięciu migdałków. Okazuje się bowiem, że niska temperatura hamuje krwotok, a przy okazji zmniejsza obrzęk. Lody nie są przy tym odpowiednie dla osób, które są świeżo po przebytej chorobie czy po prostu są słabo zahartowane. Spożywanie zimnych lodów przy niskiej temperaturze otoczenia może tylko dodatkowo wychłodzić mało odporny organizm.

W tym dziale  Zalety poruszania się po mieście na rowerze

Lody – źródło wielu witamin i składników mineralnych

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że lody zawierają wiele witamin i składników mineralnych takich jak fosfor czy potas, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Są też źródłem potrzebnego człowiekowi białka. Kluczowym ich elementem jest jednak wapń, który odpowiada za prawidłową pracę mięśni, budowę kości oraz odpowiedni poziom ciśnienia krwi. Lody produkowane są z owoców, które oczywiście zawierają wiele witamin. Są to m.in. Witaminy z grupy B niezbędne organizmowi w okresie jesienno-zimowym. Przed zakupem warto jednak sprawdzić ich skład. Niestety producenci wielu lodów, które można znaleźć w sklepach, dodają do nich wiele sztucznych dodatków – barwników, konserwantów czy substancji słodzących.

Lody można jednak kupić także w lokalnej lodziarni, a tych w Polsce w ostatnim czasie nie brakuje. Przy odrobinie czasu, można je również przygotować samodzielnie w domu. Co ciekawe, lody nie są zbyt mocno kaloryczne. 60 gramów lody śmietankowych to zaledwie 87 kalorii. Bardziej kaloryczne są lody pokryte polewami i posypkami różnego rodzaju. Od czasu do czasu można jednak sobie na nie pozwolić np. raz w tygodniu. To wbrew pozorom naprawdę zdrowy deser.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *