Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi dostarczyć nam energii na cały poranek. Często w domu śniadanie robimy w pośpiechu, i nie zwracamy uwagi na to co jemy. To samo dotyczy drugiego śniadania, które powinniśmy zabrać ze sobą do pracy. Jeśli nie dostarczymy naszemu organizmowi odpowiedniej ilości energii, to będziemy gorzej funkcjonować i przełoży się to na mniej efektywną pracę. Dlatego warto poświęcić kilka lub kilkanaście minut na przygotowanie smacznych kanapek, które bez problemu weźmiemy ze sobą do pracy. Kanapki najlepiej zapakować w papier śniadaniowy lub w pojemniki plastikowe.
Przepisy na kanapki do pracy
Najprostsza i zarazem najszybsza do wykonania jest kanapka z szynką. Oczywiście zamiast chleba możemy użyć bułki. Do przygotowania kanapki będzie nam potrzebna szynka babuni (https://e-spar.com.pl/kategoria/na-wage/636), sałata, pomidor, szczypiorek, masło lub serek kanapkowy w dowolnym smaku. Spód naszej kanapki smarujemy masłem lub serkiem. Następnie kładziemy plaster szynki babuni, na to sałatę, a na górę pomidora ze szczypiorkiem. Możemy także dołożyć ser żółty. Przykrywamy górę drugą kromką i pakujemy gotową kanapkę.
Kolejną szybką opcją może być bagietka z mozzarellą i pomidorem. Bagietkę musimy przekroić na pół, a następnie podsmażyć na suchej patelni z obu stron. Następnie spód pokrywamy pesto bazyliowym. Zamiast tego możemy także oliwę z oliwek wymieszać z ulubionymi przyprawami. Na to nakładamy pokrojoną w plastry mozzarellę i pomidora. Na górę również możemy dać pesto lub ulubione przyprawy. Dobrze sprawdzi się także rukola. Możemy także dorzucić trochę prażonych orzechów. Tak przygotowaną bagietkę możemy przekroić na mniejsze części, które bez problemu zabierzemy do pracy.
Bajgle są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych. Są tam nieodłącznym elementem śniadania. W polskich sklepach również możemy kupić bajgle dostępne w klasycznej wersji lub pełnoziarniste. Dzięki temu skomponujemy różnego rodzaju kanapki. Bajgiel możemy przygotować z serkiem kanapkowym i różnymi dodatkami. Dobrym pomysłem będzie posmarowanie pikantnym serkiem spodu, na który położymy wędzonego łososia. Możemy go skropić cytryną i oprószyć pieprzem i solą. Na to nakładamy plasterki ogórka i rzodkiewki. Na wierzch możemy dać kiełki rzodkiewki, rzeżuchę, lub koperek. Kiełki sprawią, że górna część bajgla nie namoknie wodą z warzyw.
Bułka z hummusem to nie tylko dobry pomysł dla wegetarian, ale również fajne urozmaicenie dla osób, które na co dzień jedzą mięso. Humus możemy kupić w sklepie, ale jego przygotowanie jest szybkie i łatwe. Musimy zblendować 100 g ciecierzycy z puszki, pół ząbka czosnku, łyżkę pasty sezamowej, jedną lub dwie łyżki soku z cytryny, oraz ulubione zioła do smaku. Z podanego przepisu zrobimy bazę, którą możemy spożywać samą w sobie, ale także możemy zmienić jej smak np. poprzez dodanie buraka lub papryki. Bułkę musimy przekroić na pół. Dolną część pokrywamy grubą warstwą humusu, na to dajemy ogórek kiszony i przyprawiamy. Następnie układamy rukolę, sałatę lub kiełki, i przykrywamy górą bułki.