salami

Przewodnik po salami – wybierz swoje ulubione!

Salami jest bardzo rozpoznawalną oraz popularną wędliną w wielu regionach świata. Jednak za najlepsze salami na całym świecie uznawane jest włoskie.

Historia salami

Ta wędlina ma swoje korzenie właśnie we Włoszech, a jej początek datuje się na czas Etrusków, którzy osiedlili się na tych terenach. Mięso było konserwowane przy użyciu soli już w starożytnym Egipcie oraz Grecji. Nazwa salami (https://e-spar.com.pl/kategoria/salami/770) pochodzi od nazwy procesu solenia w języku łacińskim. Wędlina składa się przede wszystkim z chudego mięsa, które jest zmielone oraz tłuszczu. Do produkcji salami z reguły używa się wieprzowina, ale niektóre rodzaje przygotowywuje się z wołowiny, koniny, jagnięciny lub dziczyzny. Do wyrobu salami używwa się zazwyczaj mieszanki dwóch różnych mięs. Bardzo ważnym składnikiem jest także sól, którą miesza się z innymi przyprawami.

Rodzaje wędliny

Najczęściej spotykany jest czarny pieprz w ziarnach, czosnek drobno pokrojony, papryczki chilli oraz nasiona kopru włoskiego. Sama produkcja salami wygląda bardzo podobnie, a jedyną różnicę stanowią dodatki oraz przyprawy. W pierwszej kolejności należy rozdrobnić tłuszcz i mięso, które później miesza się z solą i przyprawami. Na koniec salami jest pakowane w sztuczne osłonki lub jelita. Czas dojrzewania wędliny może wynosić nawet kilka miesięcy, jednak zależy to przede wszystkim od wielkości salami oraz zastosowanej receptury i składników. Jednym z najpopularniejszych jest salami toscano. Jego cechą charakterystyczną jest grubo zmielony tłuszcz, który jest widoczny nawet po pokrojeniu salami na plasterki. Mięso z wieprzowych ud, które stanowi chudą część mięsa musi przez 3 dni leżakować w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura 0 stopni Celsjusza. Następnie mięso jest łączone z tłuszczem pozyskanym z grzbietu świni. Do mieszanki dodawana jest sól i pieprz, a całość wkłada się w jelita naturalne i dzieli na porcje 3 kilogramowe.

W tym dziale  Zachowanie kelnera jako wizytówka restauracji

Gdzie jest produkowane salami

Na sam koniec salami umieszcza się w pomieszczeniu o temperaturze 10 stopni Celsjusza. Będzie tam dojrzewać przez około 5 miesięcy. Jednym z najpopularniejszych salami we Włoszech jest odmiana Milano. Miejscem produkcji jest Lombardia, która jest zlokalizowana na północ od Mediolanu. Do wyrobu używane jest chude mięso wieprzowe zmieszane z tłuszczem cienko zmielonym. Cechą charakterystyczną tego rodzaju salami jest duża średnica, słodki delikatny smak oraz jasnoczerwony kolor. Osoby, które lubią ostre smaki koniecznie powinny spróbować Salami Napoli Piccante, które jest produkowane pod Neapolem. Wędlina posiada bardzo ostry aromat, który jest skutkiem dodania pikantnych papryczek chilli. Do chudego mięsa wieprzowego dodaje się specjalnego tłuszczu twardego zwanego pancetta. Salami wyróżnia się intensywnie czerwonym kolorem oraz niewielką zawartością tłuszczu. Struktura wędliny jest gruboziarnista, dlatego trzeba się do niej przyzwyczaić. Mało popularną ale wartą uwagi wędliną jest Salami Finocchiona IGP. Do produkcji używany jest tłusty boczek oraz chude mięso z łopatki świni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *