W trosce o środowisko oraz własne zdrowie zwracamy coraz większą uwagę na to, co jemy, w co się ubieramy. Wybieramy przede wszystkim produkty naturalne, które nie powodują alergii, uczuleń i zapewniają komfort. Czym wyróżniają się produkty ekologiczne i czy warto je wybierać?
W każdym większym sklepie znajdują się specjalne regały przeznaczone na eksponowanie zdrowej żywności, w ladach chłodniczych znajdziemy produkty nabiałowe z napisem BIO. Chętnie po nie sięgamy, mając pewność, że rzeczywiście zostały wyprodukowane zgodnie z naturą. Niestety tak nie jest. Najczęściej jest to tylko zabieg marketingowy, mający skłonić klientów do wyboru określonych produktów. Potentaci na rynku krajowym nie zmienią nagle swoich linii technologicznych i produkcyjnych, by produkować produkty rzeczywiście ekologiczne. Najczęściej ich działania ograniczają się do wyboru dostawców (uprawiają bez użycia środków chemicznych) oraz ograniczenia dodawania konserwantów i ulepszaczy. Oczywiście takie produkty są zdrowsze, ale trudno nazwać je ekologicznymi.
Zdecydowanie lepsza jest żywność pochodząca od lokalnych małych rolników, którzy uprawiają rośliny lub hodują zwierzęta na własne potrzeby, a tylko sprzedają nadwyżki. Ręcznie produkują sery, wędliny, a poza przyprawami naturalnymi nie używają żadnych wspomagaczy.
Co wyróżnia produkty ekologiczne?
Prawdziwie ekologiczne są produkty (https://e-spar.com.pl/kategoria/ekologiczne/896), które posiadają odpowiedni certyfikat unijny gwarantujący ich odpowiednią uprawę i produkcję. Produkty takie oznaczone są białymi gwiazdkami ułożonymi w kształcie listka na zielonym tle. Certyfikat musi być odnawiany corocznie. To zdecydowanie najlepsza gwarancja jakości produktu ekologicznego. Kontrolowany jest na etapie uprawy, hodowli, produkcji, pakowania oraz transportu.
Produkty ekologiczne nie mogą zawierać żadnych środków chemicznych, a ich produkcja najczęściej odbywa się w sposób tradycyjny. Dzięki temu nie zawierają pestycydów, nawozów chemicznych, dodatku polepszaczy i konserwantów. Za to wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i dostarczają organizmowi bezcennych składników odżywczych. Jest to szczególnie ważne dla osób z alergią, problemami układu pokarmowego.
Polskie certyfikaty nadawane przez Polskie Centrum Badań i Certyfikacji są znacznie łagodniejsze. Gwarantują, że produkcja nie ma negatywnego wpływu na środowisko i służy zdrowiu. Różnica jest zasadnicza, przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze. Niemniej jednak i tak są zdrowsze, niż produkty konwencjonalne.
Bez względu na to, które produkty wybieramy, warto zwracać uwagę na certyfikaty (jedne łagodniejsze, drugie bardziej restrykcyjne) oraz na skład. Im mniej dodatkowych składników, tym produkt jest zdrowszy. Trzeba pamiętać także o tym, że producent musi w pierwszej kolejności umieszczać składniki o najwyższej zawartości, powinien także wskazywać ich zawartość procentową. Sama nazwa EKO, BIO bez certyfikatu nie gwarantuje niczego.
Produkty ekologiczne są droższe, ale gwarantują jakość i zdrowie, leki i suplementy diet są znacznie droższe.